Kozmetik ürünleri; ağız içine, tırnaklara, saçlara ve insan derisine uygulanması amacıyla hazırlanmış ürünlerdir. Kozmetik amaçlarının temel amacı; temizlemek, koku vermek, görünümü iyileştirmek, kötü kokuları engellemek, korumak ve daha iyi bir duruma getirmektir. Kozmetik ürünlerinin İslami kurallara ve kriterlere göre hazırlanan, imal edilen, üretilen ve ambalajlanan ürünlere helal kozmetik ürünleri denir. Cilt bakımı, saç bakımı, koku verici bitkisel yağlar, tırnak ürünleri gibi helal kozmetik ürünü olarak üretilen bakım ürünleri aynı zamanda fason olarak da üretilerek ulaşılabilirlik düzeyi artmaktadır.
Fason helal kozmetik ürünleri özellikle İslami değerleri gözeten kişiler için çok önemlidir Bunun nedeni, kozmetik ürünlerinin vücutta kullanıldığında, vücut tarafından emilerek deri altına işler. Bu emilme işlemi sonucunda, kozmetik ürünleri içerisinde buluna her bileşen, her katkı maddesi ve bilinmeyen yüzlerce hayvansal katkı maddesi deri altına işler. Kozmetiklerin içinde bulunan katkı maddeleri hayvansal, sentetik veya bitkisel kaynaklı olarak ayrılırlar. Helal kozmetik ürünleri ile kullanılan bu bileşenlerin İslami şartlara uygunluğu kanıtlanmış olmaktadır.
Helal Kozmetik Ürünleri Nasıl Anlaşılır?
Fason helal kozmetik ürünleri üretim aşamasında ve üretimden sonra uygunluk değerlendirmesi aşamalarından geçmektedir. Bu aşamalar; örnekleme, test, muayene, belgelendirme, yönetim sistemi değerlendirme ve kayıt, ürünün ve üretimin yeterliliği, akreditasyon ve bir akreditasyon programı kabiliyeti tanınmasıdır. Fason helal kozmetik üretimi yapıldıktan sonra yapılan değerlendirmelerden ürün tam not aldığında ve standart ve yönetmeliklere uygun olduğu tespit edildiğinde helal kozmetik belgelendirmesi almaya hak kazanır.
Fason helal kozmetik üretimi esnasında yapılan helal kozmetik belgelendirilmeleri TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak yapılmaktadır. Helal belgesi alan kozmetik ürünlerinin tamamı tüketicilerin gözünde ‘güvenli’ olarak nitelendirilen ürünlerdir. Bu nedenle fason helal kozmetik üretimi yapan firmalar; ürünlerini helal bileşenler içerecek şekilde ve helal bir ortamda, helal olmayan maddelerle teması engellenerek GMP (İyi Üretim Uygulamaları) koşullarına uygun olarak üretirler. Bu sebeple helal sertifikalı ürünleri anlamak için ambalaj üzerine ve ürünün içindekiler bölümüne bakmak yeterli olacaktır. Kozmetik ürünlerinin üzerinde helal sertifikalı ürün ibaresi ve TSE damgası bulunması da helal kozmetik üretimi ile üretim yapıldığı anlamına gelmektedir.
Fason Helal Kozmetik Üretimi İle Üretilen Ürünlerin İçeriğinde Neler Bulunur?
Helal kozmetik ürünleri tamamen İslami şartlara uygun olarak üretilen ürünlerdir. Helal kozmetik ürünleri helal kabul edilebilmek adına mutlaka ulusal kozmetik mevzuatında izin verilen bileşenleri içermelidir. Bu nedenle Fason helal kozmetik ürünlerinin içerisinde;
- İnsana ait ve insandan üretilmiş bileşenler, helal olmayan hayvanlara ait ve bunlardan türetilmiş bileşenler, necis olarak kabul edilen maddeler bulunmaz ve necislerle krilenmiş donanımlar kullanılarak hazırlanamaz, işlenemez, üretilemez, saklanamaz ve taşınamaz.
- Helal olmayan canlılara (domuz vb.) ait genetik materyal bulunamaz.
- İnsan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış diğer canlılara ait genetik materyaller yer alamaz.
- İnsan sağlığına zarar vermediği, uluslararası deney yöntemleri ile ispatlanmamış nanomateryaller bulunamaz.
- Helal olsalar bile, neslinin devamlılığı tehlike altında olan canlılardan, neslinin devamlılığını tehdit edecek yollarla elde edilen maddeler yer alamaz.
Fason Helal Kozmetik Üretimi Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Fason helal kozmetik üretimi esnasında kullanılan bileşenlerin önemli olduğu kadar üretimin yerinin helal üretime uygunluğu da oldukça önemlidir. Bu nedenle fason helal kozmetik üretimi yapılırken bazı unsurlara daha fazla özen göstermek gerekmektedir. Helal kozmetik üretimi yaparken dikkat edilecek unsurlar şöyle sıralanabilir;
- Fason helal kozmetik üretimi yapılırken, üretimin yapıldığı alanlarda daha önce helal olmayan bir ürünün üretilmemiş olması gerekmektedir.
- Helal kozmetik üretimi yapılan yerler helal olmayan ürünlerin üretildiği yerler ile fiziksel olarak tamamen ayrılmış olmalıdır.
- Üretim alanlarında uygulanan GMP standartları uygulanırken İslami kurallarla çelişmemesine dikkat etmelidir.
- Fason helal kozmetik üretimi yapılan tesiste kullanılan cihazlar, aletler, makinalar ve işlem yardımcıları necis herhangi bir maddeden yapılmamalıdır veya bu maddeleri içermemelidir.
- Tesisteki ekipmanlar sadece helal kozmetik üretimi yapılırken kullanılmalıdır.