Markayı temsil eden bir ürünün üretimimin anlaşma içerisinde olarak kalite standartları korunarak başka bir firma tarafından üretilmesine fason denmektedir. Dünya çapında incelendiğinde fason firmalar, bir markanın ürünlerinin üretilmesi ve bunları temin etme noktasında yoğun bir çaba sarf etmektedir. Bu açıdan ele alındığında ise fason üretimin ekonomik katkıları oldukça fazladır. Bu katkıların her biri daha iyi bir hizmet kalitesinin sağlanması ve bölge coğrafyasına yarar sağlamaya kadar etkin fonksiyonları da barındırır.
Fason üretimlerin en önemli avantajı, üretim yaptırmak isteyen şirketlerin lehine bir durumu gerçekleştirmesidir. Elbette sadece şirketler değil, son üretimde sağlanan istihdam ve farklı ülkelerde üretimlerin yapılması de o ülkenin belirli bir iş hacminin de gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bunlara paralel olarak ödenen tüm maliyetler ve seçenekler fason üretimin ekonomik alandaki etkilerinin daha iyi anlaşılmasına adına önemlidir.
Fason Üretimlerin Ekonomik Anlamda Katkıları Nelerdir?
Fason üretimler, bir şirketin daha uygun maliyetlerle kendi markasını temsil eden ürünlerin üretilmesi durumudur. Şirket bunun için belirli hammaddeyi fason firmaya verir ve belirli iş gücü, makine ve teknolojik cihazlar geçerli olan ürünlerin insan eliyle de üretilmesine olanak verir. Burada geçerli olan pek çok ekonomik boyut ön plana çıkar. Fason üretimin ekonomik katkıları içinde;
- Fason üretimini gerçekleştiren firmaların, bulunduğu bölgede ve ülkeye her zaman maddi anlamda bir katkısı bulunur
- İş gücü çalıştırma ve üretim sağlama noktasında önemli bir başarının elde edilmesini sağlar
- Ödenen vergiler devlet hazinesine giderken, iş gücü olarak çalıştırılan işçiler ise işsizlik noktasında ekonomik refahın giderilmesine olanak verir
- Ülkenin dışa üretim sağlaması ve buralardan geçen vergi tutarları da yine ülkenin hazinesine giren ödenekleri oluşturur
- Ülkenin üretimdeki etkisini sağlamasının yanı sıra, finansal anlamda büyüme oranını da oluşturur
- Başka markaların da, ilgili bölge ya da ülkedeki fason firmalar ile çalışma eğilimini güçlendirerek, daha da yüksek büyüme olanaklarını sağlar
Böylece verim elde etme, güvenilirlik kazanma, üretim yaptırmak isteyen firmaları teşvik etme gibi farklı bağlantılar oluşturur. Genelde malzemelerin üretici firma tarafından sağlandığı fason firmalarda üretimlerin pratik ve düzenli bir şekilde gerçekleştiğini de net olarak görebilmekteyiz.
Fason Üretimler Her Zaman Olumlu Sonuçları Doğurur mu?
Fason üretimlerin temel gayesi, bir firmanın üretim konusundaki yükümlülüğünü azaltmayı temsil eden tüm noktalardır. Bunun hem şirketin kendi adına ekonomik boyutu bulunurken hem de fason firma açısından önemli bir ekonomik düzeni vardır. Açıkçası, bir markanın Y ürününü ürettirmek istemesi ve Y ürününün üretilmesindeki tüm her şey ekonomik olgunun bir parçası olmaktadır. Fason üretimin ekonomik katkıları da burada devreye giren önemli bir mevzuat olarak karşımıza çıkar.
Ekonomik Açıdan Fason Üretimin Kar Sağlaması: Firmanın ürününü ürettirmek istemesi için fason firma ile anlaşması doğrudan kar demektir. Bu kar üretimdeki maliyetin düşürülmesi, kendi ülkesinde üretimin pahalı olması ve iş gücü için çalıştıracak işçilere fazla para verebilmesine kadar gidebilir. Bu yüzden fason üretimler üretimdeki maliyetin düşürülmesinde etkilidir.
Zararların Azaltılması ve İstenilen Boyutta Üretimler: Firma her zaman yıla göre daha fazla üretim hacmi isteyebilir. Fason ise kendi iş gücü ve kapasitesine göre bunu oluşturur. Doğrudan fason üretimin ekonomik katkıları, üretici markanın gelişmesine paralel olarak oluşmaktadır.