Blister ambalaj, belirli üretim aşamalarından geçen ve termoform plastik ambalaj olarak da bilinen ambalaj türleridir. Blister ambalaj üretilirken ilk olarak, taşıyıcı katman olarak adlandırılan plastik katman ekstrüde edilip rulo haline getirilir. Daha sonra rulodan alınan plastik katman ısıl şekillendirme cihazlarını ile istenilen blister ambalaj şekline getirilir. Bu aşamada blister yumuşak olduğundan istenilen her şekillendirme kolaylıkla yapılabilir. Şekillendirme işlemi gerçekleştikten sonra soğumaya bırakılan blister ambalaj, fason blisterleme ambalaj ve dolum için hazır hale gelir. Doluma hazır olan bilisterler son aşamada etiketleme yani üzerine marka basılma işlemi için hazırlanır.
Fason Blisterleme Ambalaj Ve Dolum Materyalleri Nasıl Kapatılır?
Fason blisterleme ambalaj ve dolum yapıldıktan sonra ambalajların kapatılması için üç yöntem vardır.
Isıl işlemler ile blister dolum gerçekleştikten sonra alüminyum folyo ya da plastik film ambalajın üzerine yapıştırılır. Bu yöntemi uygulanacağı ambalajlamalarda henüz tasarım aşamasındayken bunun planlaması yapılmalıdır. Herhangi bir ambalaja ısıl yapıştırma yöntemiyle kapak kapatma genellikle orta boy paketleme işlemlerinde kullanılır.
Diğer yöntem olan ısıl olarak şekillendirme yöntemi ile, plastikten sıkı geçen bir kapak doldurulan ambalajların üzerine ya elle ya da makineyle kapatılır. Sıkı bir şekilde geçirilen geçme kapaklar ambalajı yeniden kapatılabilir yapar. Bu işlem fason blisterleme işlemlerinde sıklıkla kullanılır.
Blisterleme ısıl olarak yapıldıktan sonra geçme kapak ambalajlanan ürünün üzerine kapatılır. Bu tür bir kapatma yöntemi genellikle ilaç, gıda ya da dolumu yapılabilen diğer ürünler gibi uzunca bir sürede tüketilen gıda maddeleri ambalajında kullanılır. Yapıştırılan fleksil folyo ambalajın kurcalanıp kurcalanmadığını belirtirken, geçme kapak ambalajın yeniden kapatılabilmesini sağlar.
Isıl Olarak Şekillendirilen Ambalajlama Esnasında Belirlenmesi Gereken Temel Kriterler
Isıl olarak şekillendirilen blister ambalajların genellikle fason üretim sektörünün fason blisterleme alanında uzmanlaşmış bir üreticiden hazır olarak satın alınması önerilmektedir. Bunun nedeni her yeni üretim için hazırlanmış bir kap olmasının gerektiğidir. Çünkü her yeni üretim için yeni kalıba ihtiyaç duyulur bu da küçük işletmelerde ekstra maliyet anlamına gelir. Fakat fason üretim ile bu durum ortadan kalkar çünkü fason üretici de her daim hazır blister ambalaj kalıpları yer alır.
Sürekli aynı noktada fason üretim yapan firmalar bu üretim için çelik kalıp kullanırlar. Çelik kalıplar, çok dayanıklı olmakla beraber çok da pahalıdır. Kısa süreli üretimler için ahşap, alüminyum ya da reçine kalıplar kullanılır. Bu tip kalıplar, çelik kalıplardan daha ekonomik olmakla beraber kullanım ömürleri sınırlıdır. Termoform kapların maliyetinin önemli bir bölümünü, kalıp üretimi maliyeti oluşturur. Ancak bu tür ambalajlarda uzun süreli üretimlerde yeni bir kalıpla çalışmak, yani standart ambalajlar dışında yeni bir kap üretmek rasyoneldir. Aksi takdirde maliyeti mümkün olduğu kadar aza indirmek amacıyla standart kalıplar kullanmak doğrudur. Bu standart ürünlere, ayrıca ambalaj tüketicisinin gereksinimine göre baskı uygulanır. Bu nedenle kullanıcının standart boyutlar talep etmesi önerilir.
Blister Dolum Materyallerinin Tasarımı Nasıl Yapılır?
- Blisterleme yapılırken ilk dikkat edilmesi gereken ambalajın köşelerinin keskin ve sivri olmamasıdır.
- Kullanılacak plastik malzeme ambalajlanacak ürünle uyumlu olmalıdır. Ambalajlanacak ürünün özelliğine göre plastik ham maddesi seçilmelidir.
- Fason blisterleme yapılırken, ambalajı kapatma yöntemi de daima göz önünde bulundurulmalıdır.
- Blister dolum yapılacak materyalin kapak seçimi de ürün, ambalaj ve kapatma sistemine bağlı olarak gerçekleştirilmelidir.
- Isıl olarak şekillendirilmiş ambalajlara kuru ofset yöntemiyle 4 ya da 6 renkli makinelerde baskı uygulanır.
- Blister ürün ambalajlarına basılacak grafikler karmaşık fotoğraf ve benzeri uygulamalar olmamalıdır.